Hoe vind ik een goede jurist?

Ronduit Recht
Een simpele zoekopdracht levert je tientallen juristen in de buurt op. Maar hoe weet je of dit ook goede juristen zijn? Hoe herken je een goede jurist?

Iedereen kan zichzelf jurist noemen. Het is geen beschermde titel, zoals LLB (bachelor in de rechten), LLM (master in de rechten) of Mr. (meester in de rechten) dat wel zijn. En ook als een jurist daadwerkelijk voor dit beroep heeft gestudeerd kan er een enorm verschil in kwaliteit zitten. Op het moment dat je een jurist nodig hebt, heb je vaak zelf geen verstand van (dat deel van) het Nederlands recht. Dat maakt het super moeilijk om in te schatten of iemand goed werk aflevert. Voor een groot deel zul je erop moeten vertrouwen dat een jurist gewoon kan wat hij zegt dat hij kan. En meestal gaat het ook gewoon wel goed. In deze blog geef ik je een paar tips met waar je op kunt letten en welke vragen je kunt stellen.*

Wat maakt een jurist een goede jurist?

Allereerst moet een jurist natuurlijk kennis hebben van het (Nederlands) geldend recht. Hij of zij moet dus Nederlands recht hebben gestudeerd. Dit is misschien een beetje flauw, want als niet-jurist kan je dit natuurlijk helemaal niet zeker weten. Je raadpleegt een jurist immers omdat je zelf niet precies weet wat je rechten en plichten zijn en waar je allemaal rekening mee moet houden. Het is dus lastig te beoordelen of iemand voldoende juridische kennis heeft, maar het is wel een belangrijk vereiste.

Een jurist kent zijn eigen grenzen

Daarnaast weet een goede jurist precies wat hij wel of niet kan en weet en is hij of zij daar open over en duidelijk in. Juristen zijn ook mensen en er zijn grenzen aan wat een mens allemaal kan en kan onthouden. Elke jurist heeft zo zijn of haar eigen kwaliteiten en het is belangrijk dat hij of zij daar zelf ook van op de hoogte is. Benader je een jurist die gespecialiseerd is in bouwrecht en hij gaat je helpen met een probleem in je familie, dan kun je er donder op zeggen dat je er met een verkeerd advies uit komt. Zo’n jurist is dan óf heel divers en ook gespecialiseerd in familierecht, óf heeft niet in de gaten dat hij of zij er eigenlijk onvoldoende vanaf weet. Dat laatste  kan vervelende gevolgen hebben.
Ook kan een goede jurist jou in hele duidelijke taal vertellen wat jouw rechten en plichten zijn en wat daar achter zit. Een goede jurist zal jou ook ongevraagd tips en advies geven als hij of zij tijdens het werken nog dingen tegen komt die voor jou van belang zijn om te weten.

Dat hangt er vanaf..

Tot slot zal een goede jurist nooit meteen conclusies trekken op basis van een (onvolledig) verhaal. Er zijn over het algemeen altijd nog wel vragen die gesteld moeten worden en feiten die verduidelijkt moeten worden. Zinnen als “dat hangt er vanaf” of “wat staat er in je overeenkomst?” zijn dus heel gebruikelijk.

Hoe weet ik of een jurist verstand heeft van mijn rechtsgebied?

Dit staat meestal duidelijk vermeld op de website. Twijfel je of weet je niet onder welk rechtsgebied jouw vraag valt? Je kunt natuurlijk googelen, maar je kunt ook altijd vragen aan de jurist in kwestie of jouw vraag onder zijn of haar expertise valt. De jurist kan dan ook een inschatting geven of hij of zij de geschikte jurist is voor jouw vraag en je eventueel een naam geven van iemand die beter past.
Zo weet ik zelf bijvoorbeeld voldoende van intellectueel eigendomsrecht om goede algemene voorwaarden op te kunnen stellen voor een webdesigner of een fotograaf. Kom je echter met een vraag over het registreren van een merk, dan stuur ik je zeker door naar iemand die daar meer verstand van heeft. Ik zou het mezelf niet vergeven als ik “het maar een keer probeer”, gok en jou verkeerd adviseer. Een eenvoudige vraag over arbeidsrecht kan ik ook beantwoorden, maar wil jij precies weten wat jij moet doen bij ontslag? Dan stuur ik je door. Kortom: ik weet waar mijn grenzen liggen en waar ik wel of geen verstand van heb en communiceer dit ook duidelijk. Dit geldt gelukkig voor de meeste juristen.

Durf te twijfelen

Zegt een jurist van alle rechtsgebieden verstand te hebben en bestaat zijn of haar bedrijf niet uit een heel kantoor vol juristen? Dan kun je er vanuit gaan dat je beter even verder kan zoeken. Een jurist kan over het algemeen van één of twee rechtsgebieden veel verstand hebben of van alle rechtsgebieden een heel klein beetje. Een jurist die claimt jou overal mee te kunnen helpen, ongeacht het onderwerpt mag je echt om bewijzen vragen voor zijn kunde.

Wat je wilt weten van een jurist voordat je hem of haar kiest

Opleiding

Allereerst wil je natuurlijk weten of de jurist verstand heeft van de regelgeving die geldt voor jou en jouw bedrijf. Het is ook altijd verstandig om na te gaan hoe hij of zij aan zijn kennis is gekomen. Omdat iedereen zichzelf jurist mag noemen, is het natuurlijk wel goed om erop te letten dat iemand daadwerkelijk rechten heeft gestudeerd. Dit kan zowel op HBO als op universitair niveau zijn. Het niveau van de opleiding zegt niets over de kwaliteit van de dienstverlening. Wel kan het handig zijn om een advocaat (= altijd universitair geschoold) als je een rechtszaak wil beginnen of als een ander jou voor de rechter daagt.

Werkervaring

Naast de opleidingen is ook de werkervaring van een jurist belangrijk. Hoeveel jaren is hij of zij daadwerkelijk werkzaam geweest als jurist? LinkedIn is hiervoor heel handig. Heeft iemand veel werkervaring, maar niet als jurist? Zoek dan nog even door. Het is nobel om te denken dat iemand toch een keer werkervaring op moet doen, maar je wil absoluut geen proefkonijn zijn.
Toen ik pas was afgestudeerd vond ik mezelf ook heel wat. Nu ik met heel wat ervaring erbij terugkijk, moet ik toch echt concluderen dat ik toen echt nog bijna niks wist. Ik heb door ervaring ontzettend veel geleerd wat ik nooit had kunnen leren in mijn opleiding. Ik ben dan ook blij dat ik niet toen al voor mezelf ben begonnen, maar eerst ervaring heb opgedaan.

Verder kun je nog vragen naar voorbeelden van eerdere klanten en resultaten van rechtszaken en procedures in vergelijkbare situaties.

Vraag altijd dóór

Vraag vooral ook door als je twijfels hebt bij het verhaal van een jurist. Hoewel het ongebruikelijk is dat een jurist verstand heeft van rechtsgebieden die ver uit elkaar liggen, is dat niet onmogelijk. Net als dat iemand iedere keer pech kan hebben met rechtszaken. Ook al ligt het dan voor de hand dat er gewoon iets niet klopt. Vraag ernaar, check bijvoorbeeld op LinkedIn of het verhaal strookt met wat daar staat en vraag vooral door. Jij gaat geld uitgeven voor juridisch advies of juridische documenten. dan is het je ook goed recht om te onderzoeken of dat geld ook de waarde oplevert die je verwacht.

Tot slot geldt ook hier: een goede jurist kent zijn grenzen en weet heel goed wat hij wel en niet weet en kan. Desnoods vraag je er gewoon naar, dat is helemaal niet gek. Ik krijg liever de vraag of ik ergens wel of geen verstand van heb, dan dat iemand er zomaar vanuit gaat dat ik overal verstand van heb als het maar met recht te maken heeft. Ik geef het zelf aan als ik niet de juiste jurist voor je ben en ik hoop dat andere juristen dat ook doen. Als het een goede jurist is, dan begrijpt hij waarom je het vraagt

Hoe belangrijk zijn reviews en het aantal volgers op sociale media?

Oké, natuurlijk zeggen reviews en volgers wel wat, maar staar je er niet blind op. Zelf verzamel ik ook graag reviews en ik hoop dat de woorden van mijn klanten jou over de streep trekken.

Aantallen zeggen niet altijd evenveel

Een jurist met weinig reviews en volgers op sociale media, hoeft helemaal niet slecht te zijn. Andersom kan ook. Een jurist die heel populair is op sociale media en lovende kritieken krijgt van klanten, hoeft niet per definitie ook goed werk af te leveren. Zijn/haar klanten hebben immers ook juridische hulp ingeroepen, omdat ze zelf niet precies weten wat juridisch mogelijk is. Een klant kan dan ook niet altijd beoordelen of het geleverde advies of juridisch document inhoudelijk juist is. De reviews gaan vooral over de klantbeleving, wat natuurlijk ook heel belangrijk is en zeker wel wat zegt. Blijf er alleen wel zelf bij nadenken. Stel dat iemand 50.000 volgers heeft op Instagram en hij heeft lovende kritieken op zijn website. Dan zou je verwachten dat je dit op LinkedIn bijvoorbeeld terug ziet. Zie je geen opleiding staan of amper werkervaring, dan kun je beter verder doorvragen. Iemand kan heel goed zijn met mensen, maar juridisch de plank volledig misslaan.

Interactie op sociale media

Op sociale media zou je ook kunnen letten op de reacties die een jurist krijgt op zijn posts van vakgenoten. Gaat de jurist in kwestie inhoudelijk in op vragen en opmerkingen van vakgenoten? Of gaat hij of zij meteen in de verdediging en met modder gooien? Dit zegt ook veel over het vlees dat je in de kuip hebt. Een beetje jurist gaat een goede inhoudelijke discussie niet uit de weg 😉.

Conclusie

dit blijft een onderwerp dat heel lastig objectief te benaderen is. Wat voor de één werkt, werkt voor de ander niet. Voor juristen is het een stuk makkelijker om in te schatten dan voor iemand die niet juridisch geschoold is. Gelukkig kun je meestal er vanuit gaan dat het goed zit. Durf alleen wel vragen te stellen en ga op onderzoek uit!

Kortom: blijf bij de les, kijk verder dan je neus lang is en stel vragen!

*ik geef hier mijn mening en een definitie van een goede jurist. Mijn mening is natuurlijk wel gekleurd door mijn eigen ideeën en opvattingen. Er kunnen andere meningen over zijn en het is moeilijk een volledig objectieve omschrijving te geven van een goede jurist. Je bent ook niet meteen een slechte jurist als je er niet aan voldoet.